48431263-viv5o

Den här troll-gumman, som i sin senaste form framställts digitalt med hjälp av ritplatta och Photoshop, har egentligen en lång historia bakom sig.

När jag gick i gymnasiet gjorde jag en torggumma i lera, med en drejad basfigur som jag byggde på. Den har stått hemma hos mamma i alla år, då hon var så förtjust i den, och fick komma hem till mig först efter mammas bortgång hösten 2013.

Med torggumman som utgångsläge gjorde jag 1981 – något år efter gymnasiet – en första teckning på den här troll-gumman. Den har sedan legat i vila i alla år, tills den fick nytt liv de senaste dagarna … 🙂

Det är lite kul att ta upp gamla alster och omarbeta med ny teknik.

50015126-oqstq
Den allra första teckningen av troll-gumman med torggumman som utgångsläge.
48432299-yyxaj
Torggumman i kermaik (25 cm hög), från slutet av 70-talet. En drejad basform som är påbyggd.

Min mamma var som sagt väldigt förtjust i torggumman jag gjorde för så länge sedan. Speciellt de senaste åren i sitt liv gav hon uttryck för det. Hon ville alltid att gumman skulle stå ihop med en mindre figur som hon hade fått efter sin egen mamma (alltså min mormor).
Mamma tyckte att det såg ut som mor och dotter, och ju äldre och sjukare hon blev desto mer återkopplade hon till sin egen mamma.

48434232-uiap3
Min 25 cm höga torggumma, ihop med mormors 13 cm höga keramikflicka. I kjolen till den lilla hänger i en ståltråd en keramisk klockkläpp. Den är alltså även en klocka.

”Mamma-begreppet” blev starkare och starkare för henne mot slutet, så därför har min skapelse fått en något annan, och vidare betydelse även för mig själv.