Om Lollo

26380813-ebvl2

 Jag, på jakt med kamera, i Gryts skärgård. Juli 2009.

Vem är Lollo

Uppdaterat 2021-03-27

Att presenterar sig själv för en okänd ”publik” är väldigt svårt. Vad är intressant? Hur mycket vill folk veta?

Här gör jag i alla fall ett tappert försök att sammanfatta vem jag är.

Jag är en kvinna i övre medelåldern som har leklusten kvar. Det känns fullständigt obegripligt att jag redan uppnått den här åldern.
Jag har man, och 3 barn som alla flugit ur boet. Hösten 2016 kom vårt första lilla barnbarn till världen, född i ett annat land. Då blev jag mormor. Våren 2019 kom andra barnbarnen och i januari 2021 blev jag även farmor när 3:e barnbarnet såg dagens ljus.

Jag har en fast anställning och en heltidstjänst som är min huvudsakliga inkomstkälla. Jag trivs bra, även om det inte är riktigt som när jag började min tjänst 2006. Tycker oftare nu än förr att det tar lite för mycket tid och kraft från fritidsintressen och hobby, och anledningen till det beror säkert på att jag blivit äldre. Den leklust jag fortfarande känner inom mig orkar inte fram ordentligt, och får inte det utrymme jag skulle önska. Men så länge jag trivs med mitt fasta arbete går det ändå an.

Jag har sedan många år en registrerad firma (Lollos Ritrum). Den registrerades 1991 med namnet ”Lollos Retusch & Reklam”, och under en period hade jag även F-skattsedel (men det är länge sedan nu).
Syftet med firman på den tiden var ett helt annat än det som verkligen blev fallet.
Firmanamnet ändrades 1996, och blev då ”Lollos Ritrum”. Ett mer beskrivande namn för det jag verkligen gör.

Jag har även jobbat med fotoretusch under stor del av mitt yrkesverksamma liv. Då i form av ett rent konsthantverk.
Jag jobbade som Retuschör under delar av 80-talet och hela 90-talet. Färglade, reparerade eller återskapade reproduktioner av gamla och/eller skadade foton. Ett fantastiskt roligt arbete som jag är väldigt stolt över att jag fått uppleva i den form det hade före teknikens intåg.

Nu har retuschörens yrke som konsthantverk gått ur tiden för länge sedan, men levde faktiskt kvar i liten skala ända in på 2000-talet.

Min dröm är att kunna ägna mer tid åt att skriva, teckna, måla, fotografera och illustrera. Det ger mig en möjlighet att få vistas i fantasins värld, vilket har varit viktigt för mig i hela mitt liv. Det är en trygg ”plats” att vara på. En plats där man kan forma sin tillvaro efter eget huvud. Något som kan vara ganska skönt att göra när vardagens krav tynger.

Under 2012 fick jag för första gången agera illustratör till en ungdomsbok – Syskonen Carlstedts märkliga tidsresa. Efter det har jag fått illustrera flera böcker, och även gett ut eget. Under hösten 2020 – påbörjade jag arbetet med en uppföljare till en tidigare utgiven barnbok. Beräknad utgivning i aug 2021.
Även om det är svårt att både orka och hinna är jag väldigt glad över att jag fått uppleva den fröjd och stolthet som illustrerandet ger mig.

Titta gärna runt här hos mig, i mitt ”Ritrum”. Kommentarer tas alltid emot med glädje.
Naturligtvis tar jag även emot beställningar, i den mån det ges utrymme. Eftersom det är så kul brukar det alltid gå att hitta ork och tid för sådant 🙂

Jag hälsar er varmt välkomna till min lilla del av den stora, stora webben …

Louise (Lollo)

Jag finns också på Facebook, och numera även på Instagram.

Jag, spejande bakom samma sten som ovan, i Gryts skärgård. Augusti 2017.

4 reaktioner på ”Om Lollo

 1. 19 augusti 2016 18:21:39
  Hej, jag tror att jag har 2 av din pappas målningar som jag har fått från min farfar som nyss gick bort, skicka ett mail ifall du vill a en bild eller är intresserad att köpa tillbaka dem

  Gillad av 1 person

  1. Tack för din kommentar, och väldigt roligt att du fann nöje i det jag skrivit om pappa.

   Någon konsthall har jag inte, men pappas tavlor går att köpa på Gredelin konstnärshandel, inramade om man önskar. Även jag har oinramade till försäljning, om det är intressant. Det finns en hel del motiv från olika städer.
   Önskar dig en fortsatt skön sommar …
   /Lollo
   28 juli 2014 00:02:27

   Gilla

 2. 27 juli 2014 09:11:27
  Hej Lollo,
  Jag fick tavlan av pappan Rolf pa foedelsedagen – Motiv Jaerntorget i Stklm, vaelkaennt fran sista besoeket. Ritningen passa bra i samlingen i sommarstugan i saellskap med flera svensk konstnaerer t.ex. Haellgren, Brusewitz, Ljungberg, Anoff, Nordell.
  Mycket spaennande att laesa din beraettelse om din fars liv!
  Min man och jag aer mycket tackbart att Du har skrivit upp allt.
  Naestan vi kommer tillbaks pa Norrköping konsthall. Kanske vi traeffas Dig?
  Sigrid

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s