2014-04-17 / ”DE SÖMNLÖSA”

39965659-odz4y

Författare: Sanna Juhlin
Vårt samarbete: ”Syskonen Carlstedts märkliga tidsresa”

De sömnlösa
Jag köpte tidigt E-boken, och började läsa den sittandes vid datorn då jag inte har någon modern läsplatta. Men det höll inte riktigt och jag kom inte vidare. Saknade att ha den som analog bok helt enkelt.
Men så vann jag ett exemplar av Sanna, och kunde äntligen ägna mig åt den så som jag från början ville.

I morse läste jag ut boken, och det blev lite tomt efteråt. Den var så intensiv på slutet att det blev lite av ett antiklimax. Men eftersom boken inte lämnar mig oberörd så upplever jag den som bra – i stora delar ”mycket bra”. Det är inte så lyckat om man slår igen en bok efter sista sidan och bara tänker ”Jaha?”
Det ska ligga en ”ton” kvar inom en, när man lämnar en bok, oavsett om det sjunger i dur eller moll. Och känner man saknad efter den så talar det sitt egna tydliga språk. Efter den här boken har jag både en ton och en saknad … 🙂
Den lämnade mig dessutom med en förhoppning om en uppföljare, för jag skulle väldigt gärna vilja veta hur det gick sedan
Jag gillar det mesta vad det gäller olika genre, så böcker med övernaturligt inslag – fantasy i olika form – fungerar jättebra för mig. Just den här är klassad som ”Paranormal Romance”, men för mig som inte känner igen den termen är det rätt och slätt en lättsam fantasy med romantiskt inslag … 😉

Det är också en bok som ”växer” medan man läser. Det är en chansning från författaren att ligga lågt i början av en bok, med risk för att tappa läsarens intresse, men här fungerar det tycker jag … Dels för att boken inte är så tjock och dels för att den har ett väldigt bra flyt i texten. Inga onödiga och långa beskrivningar, bara vad som behövs för att skapa en bild. Samtidigt kan jag ibland känna att det är just detta som jag saknar lite, en tydligare beskrivning av karaktärer och situationer. Det går lite fort ibland med beskrivningen för att måla upp den rätta tyngden i situation eller person. Men det är inget stort problem.
Dessutom är valet av innehåll i början tillräckligt intressant för att man ska hålla sig kvar, även om det inte händer så mycket. Rätt frågor dyker upp och nyfikenheten väcks redan från början. Det är bra!

Eftersom jag har läst annat som Sanna skrivit känner jag att hon visar sin bredd som författare med den här boken. Trots att jag i första delen av boken ofta fick tankar med koppling till Twilight Sagan, så övergick det med tiden till något unikt för Sanna, Liknelserna med annat försvann under andra hälften av boken. Åtminstone så till vida att jag inte tänkte på det längre. Men jag erkänner att jag var lite orolig i början, att temat skulle visa sig vara lite uttjatat, och aningen kopierat. Men den oron försvann som sagt.

Upplägget är smart, och jag undrade hela tiden vad svaret skulle bli på vissa frågor. Den är lättläst och smidig i sin löpande text – det är MIN fasta åsikt. Jag håller INTE med om en recension jag läste, att den skulle vara svårläst för att den pendlar mellan ungdomligt och ålderdomligt språk? Den kommentaren begriper jag inte?

Jag får en känsla av att den måste varit rolig att skriva. Fantasifulla teman lämnar så mycket fritt för inre tankelek. Bara DET gör att boken roar mig på mer än ett sätt.
Det finns definitivt underlag för en tjockare bok än denna, så jag känner att det är på gott och ont som det rusade iväg på slutet. Men även om just jag önskar att berättelsen dragits ut lite mer så inser jag fördelarna med en bok som inte tänjer ut storyn för mycket. Jag tror att en bok av det här slaget täcker en större läsarkrets än tegelstensromaner.

Bra jobbat Sanna … Du är jätteduktig … 🙂

Köp boken, här t.ex. bokus

PS!
Här kommer ett par länkar för att påvisa hur olika vi ser på en berättande text …

Positiv recension
Mindre positiv recension


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s