”Halloween”, ”Allhelgonadagen”, ”Alla helgons dag” och ”Alla själars dag” – 2021

Med rasande fart har vi nu kommit fram till sista helgen i oktober. Vi ska ställa tillbaka klockan 1 timme natten till söndag, så glöm inte det.

Men det är inte allt. Från sista oktober och en vecka in i november infaller även våra mest förvirrande högtider/helgdagar.

På söndag är det Halloween 🙂
Dagen före allhelgonadagen (alltså 31 oktober) kallas allhelgonaafton … eller på engelska All Hallows eve … vilket sammandraget blir Halloween.
Halloween kom till Sverige från USA i mitten av 90-talet. Vilket datum som dagen (eller aftonen) firas är något oklart. Egentligen är det ju 31 oktober som gäller, men det firas nog både före och efter den dagen?

På måndag, den 1 november, är det Allhelgonadagen (Har firats sedan 800-talet men avskaffades som helgdag i Sverige 1772).

Nästa lördag, den 6 november, är det Alla Helgons Dag (Fick sitt namn och blev helgdag 1953, och är alltid den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november).

År 988 instiftades ”Alla själars dag”, som dagen efter allhelgonadagen, alltså 2 november. ”Alla själars dag” försvann ur den svenska almanackan någon gång under 1500-talet. Återkom inte förrän 1983, men då på söndagen efter Alla Helgons Dag.
Gissa hur den benämns!
Jo, den fick heta ”Söndagen efter alla helgons dag” 🙂

Hur det än är med alla dessa dagar och aftnar som infaller detta månadsskifte vill jag önska er en fin tid, och påminna er om att vi nu får kramas igen 😉
Tänd ljus, klä ut er och lek på Halloween!
Tänd ljus, och minns dem vi saknar och sörjer på Alla Helgons Dag.

Men glöm inte kramarna, även om vi fortfarande måste kramas med förstånd och eftertanke 😉
Tänd ljus i mörkret, njut av varandras sällskap och kramas 🙂
Och sedan, för att det inte ska sluta i förskräckelse … glöm inte att släcka de levande ljusen där hemma. Lämna aldrig en öppen låga obevakad.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s