2014-05-30 / FANN PAPPAS OLJEMÅLNINGAR VIA ANNONS …

Det är inte så vanligt att se oljemålningar som pappa har gjort. Han är mest känd för sina screentryck och litografier, och mestadels med stadsmotiv.
Därför blev jag väldigt glad när min arbetskamrat kom med annonsen om 2 tavlor till salu.

Det visade sig att den numera forna ägaren till dessa 2 hade ytterligare 4 oljemålningar. Så dem har jag även kort på men kommer inte att visa dem eftersom de inte är i min ägo.

Jag har så lite av sådant här efter pappa, i princip ingenting. Jag äger en oinramad oljeduk utan signering. Kanske han aldrig blev riktigt klar med den, eller inte helt nöjd. Det får jag aldrig veta.
Men nu har jag i alla fall dessa två och det är gott nog tycker jag.

Jag fick också veta lite om bakgrunden till att familjen hade så många oljemålningar. De var troligen betalning till det familjeägda tryckeriet som min pappa nyttjade för att få vissa jobb framställda. Han gjorde ju lite alltmöjligt för att få ihop pengar, fattig konstnär som han var, och en familj att försörja. Det blev bl.a. matsedlar och vykort. En del skyltar också.

Porträttet nedan av en okänd man kommer sonen i familjen att sakna. Han hade sagt till sin mor, ”Jag har ju vuxit upp med den där gubben”. Därför tackar jag även honom, fast vi inte träffades, för att jag fick ta den.

De såldes av utrymmesbrist …


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s