wallina202015

Wallina, född 1940. Bild från hemsidan www.wallina.nu
Jag har även hittat henne på Facebook: Wallina Konstnär

I september 1980, hösten efter att jag slutat gymnasiet, var jag hemma hos en konstnärinna med artistnamnet Wallina. Hon arbetade huvudsakligen med något som heter ”kall-emalj”.

Jag hade precis avslutat ett sommarjobb inom hemtjänsten, och var på allvar ute efter arbete. Extrapengar satt inte i vägen.

Min mamma kom hem en dag och sa att hon pratat med denna Wallina, och att hon var intresserad av att hitta någon som skulle kunna sitta modell för henne. Hon hade en dotter i min ålder, som var måttligt intresserad av att ställa upp som modell, så hon sökte efter någon annan.
Onsdagen den 10 sep gick jag alltså dit.
Hon var en mycket trevlig och sprudlande kvinna. Jag minns henne som mörk på den tiden, och inte som på bilden.

Jag skulle sitta modell för ett antal skisser hon behövde för att fullfölja en serie med tavlor som tillsammans skulle ingå som en grupp i en utställning hon hade på gång. Minns inte var den skulle vara eller vad bildgruppen blev kallad. Jag minns däremot att motiven skulle bestå av 5 bilder. En tavla med en man, och fyra tavlor av kvinnor omkring mannen. Hon berättade sin tanke med bilderna. Det hade att göra med något hon fascinerats av när hon hörde talas om det. Nämligen det att det ska finnas en insekt av något slag, där hanen kunde locka till sig honor från flera kilometers håll. Detta ville hon illustrera, fast göra den lockande hanen till en mänsklig gestalt istället.

Jag fick sitta på golvet på en filt, i bara trosorna och med en värmefläkt igång för att inte frysa … och under ett antal timmar satt jag i olika poser som Wallina instruerade mig till medan hon skissade för glatta livet.

Jag var lite nervös, för jag hade aldrig gjort något liknande … men Wallina fick mig att slappna av med sitt familjära småprat. Det blev en ganska trevlig stund.

Nedan visar jag exempel på hennes tavlor, dels en som jag hittade i galleriet på hennes hemsida, och dels en som jag hittade på hemsidan för Stockholms Auktionsverk Online. Dessa har inget att göra med dem motiv som jag satt modell för. Jag fick tyvärr aldrig se resultatet av det …
Men, jag blev väldigt förtjust i det uttryck som kall-emaljen åstadkommer, med resultat av mustig glans och färg.

skarmklipp

Bild från Wallinas hemsida.

2500354141

En tavla från Stockholms Auktionsverk.

2500399734

Också från Stockholms Auktionsverk.