2016-05-22 / BESTÄLLNING AV BARNPORTRÄTT

Jag har fått beställning på barnporträtt i blyerts. Alltid kul …
Det är 3 barn allt som allt, och de ska avbildas på papper 24×30. Det yngsta barnet av dem ska sitta själv och de 2 äldsta tillsammans.

61937875-ek7jt
Blyertsporträtt

Små barn är det svåraste att avbilda. De har ännu inte utvecklat sina karaktärsdrag. Ju yngre de är desto mindre ”personlighet” har de i ansiktet. I det här fallet är dessutom ansiktet väldigt litet på fotot jag fått att rita av från. De där små detaljerna som kan göra hela skillnaden är svåra att urskilja. Jag hoppas att jag kommer nära nog.

De äldre barnen i beställningen är lättre. Där har de personliga karaktärsdragen blivit lite tydligare, och fotounderlaget är bättre.

61051368-9gta6
Bit för bit bygger jag upp motivet med skuggor och lyfter ansikter ut ur pappret. Flickan är på god väg, men har en bit kvar. Pojken är ännu bara en enkel skiss som fått sitt läge, proportion och form.

Att plocka fram karaktärsdragen i ett ansikte hänger till stor del på form och proportioner, men jag tycker att det allra viktigaste är skuggorna.
Att lägga skuggor är som att skulptera i 2D. En liten skugga på rätt ställe kan förändra hela upplevelsen av ett ansikte, och vara det där ingreppet som äntligen tar fram karaktären så att den sätter sig som den ska.


2 reaktioner på ”2016-05-22 / BESTÄLLNING AV BARNPORTRÄTT

    1. Det tog tid för mig att lämna ett svar, och ett tack för dina rader. Men nu har jag lite tid att sitta vid här och gå igenom min hemsida.
      Stort tack för dina uppskattande ord. De betyder mycket. Kram
      27 december 2016 13:42:03

      Gilla

Lämna en kommentar